Hogyan lehet megállapítani az abroncsméretet

Az abroncs oldalfalán található jelölések értelmezése

 

 

Nézzünk egy példát: DYNAXER HP3 205/55 R16 91V 

 

  • 205-ös abroncs: Az abroncs szélessége 205 mm. 
  • 55: Az oldalfal az abroncs szélességének 55%-át teszi ki. 
  • R: Radiális szerkezetű.
  • 16: Az abroncs belső átmérője 16 inch. 
  • 91: Ez a terhelési index azt jelzi, hogy az abroncs maximális terhelése 615 kg. Minden egyes index az abroncs által maximális nyomáson elbírt maximális terhelésnek felel meg (lásd táblázat).
  • V: Ez az abroncs a 240 km/h-s maximális sebességig elbírja a terhelési indexnek megfelelő terhelést. 

visu instructions product hd 1

visu instructions product hd 1

 

 

 

Abroncscímke

 

Az abroncscímkék ma már az egész Európai Unióban egységesek.

Tanulja meg értelmezni a címkéket és hozza meg a helyes döntést! 

 

Az abroncsok címkézése 2012. november 1-jén lett kötelező az egész Európai Unióban. Ezt a közúti közlekedésre vonatkozó 1222/2009 EU-s rendelet rendelkezései írják elő.  

Az abroncscímkéknek köszönhetően a vásárlók több információval rendelkeznek a piacon kapható abroncsokról. Most már olyan helyzetben vannak, amelyben tájékozott döntést hozhatnak a címkén feltüntetett három új kritérium alapján: 

Energiahatékonyság: milyen hatással van az abroncs a fogyasztásra, A–G. 

Nedves tapadás: hogyan lehet az abronccsal fékezni nedves felületen, A–F. 

Külső gördülési zaj decibelben. 

 

 

Az abroncs hatása az üzemanyag-fogyasztásra és a CO2-kibocsátásra.

A címke bal oldalán azt jelzik, hogy milyen hatással van az abroncs a fogyasztásra és a szén-dioxid-(CO2) kibocsátásra. A járművek fogyasztásának 20%-a közvetlenül az abroncsok gördülési ellenállásától függ. Minél alacsonyabb ez az ellenállás, annál alacsonyabb a fogyasztás, és annál alacsonyabb a CO2-kibocsátás. 

 

A gördülési ellenállás szimulátoron mért értéke határozza meg a gumi besorolását A-tól G-ig; a vásárló pénzt takarít meg, ha G besorolású abroncsok helyett alacsony gördülési ellenállású A besorolású abroncsot használ.

 

Az A besorolású abroncsoknak köszönhetően a fogyasztás kb. 0,5 literrel lesz kevesebb 100 km-en, azaz ha évente 15 000 km-t közlekedik, kb. 80 liter üzemanyagot takarít meg. Benzines jármű esetén a pénztárcájában 32 000 Ft-tal több marad (literenkénti 400 Ft-os üzemanyagárat feltételezve).

 

Ugyanakkor ha A abroncsokkal közlekedik G abroncsok helyett, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást: az alacsonyabb fogyasztás kilométerenként 12 g-mal kevesebb CO2-kibocsátást jelent, ami éves szinten 180 tonna!

 

1-medium

1-medium
Fékezés nedves úton

A címke jobb oldalán az látható, hogyan teljesít az abroncs nedves úton való fékezéskor. A méréseket az európai szabályzásokban meghatározott útviszonyokon (sebesség, út jellemzői, vízmélység, hőmérséklet stb.) közlekedő járművel végezték.

A címkén feltüntetett besorolás (A–F) alapját a vizsgált gumi összehasonlítása képezi egy viszonyítási alapként szolgáló abronccsal. 

Egy négy A osztályú abronccsal ellátott könnyű jármű vészfékezési távolsága 30%-kal kisebb, mint ugyanannak a járműnek négy G osztályú abronccsal. Ez 18 méter különbséget jelent, ha a járműnek 80 km/h sebességen kell vészfékeznie. 

Megjegyzés: ez a hatás járművenként és útviszonyonként változhat. 

2-medium

2-medium
Abroncs külső gördülő zaja

A címke alján az látható, hogy az útfelülettel érintkező abroncsok milyen külső zajt bocsátanak ki (az úton). A szám a zajszintet jelzi decibelben. 

Ez az első alkalom, hogy figyelembe vették az abroncsok környezetre gyakorolt zajszennyezését.

 

Megjegyzés: ez az információ nem az utastérben ülő sofőr és utasok által hallott zajt jelzi. 

Egyéb felhasználói információforrások

Az abroncsok címkézése kötelező, és minden abroncsmárkán egységes. A KLEBER abroncsok címkéin feltüntetett információk a vállalat műszaki és értékesítési dokumentációjában is elérhetők, amelyet az abroncskereskedőnél vagy a webhelyen talál.

 

Hasonló információkat KÖTELEZŐ feltüntetni a vásárló által a abroncsok mellé kapott számlán (vagy mellékelve). 

Figyelmeztetés

Megjegyzés: Bár az abroncscímkén feltüntetett szempontok fontosak, nem tartalmaznak az abroncs teljesítményéhez kapcsolódó minden adatot. 
A sofőröket figyelmeztetjük, hogy az üzemanyag-megtakarítás és a közúti biztonság elsődlegesen az úton tanúsított magatartásuktól függ. 

 

A fogyasztás csökkentése, valamint annak érdekében, hogy az abroncsokból a legtöbbet hozzák ki, a sofőrök kötelesek: 

• Rendszeresen ellenőrizni az abroncsnyomást és az éghajlati és terhelési viszonyok szerint változtatni. 

• Vezetési stílusukat az időjárási és forgalmi helyzet szerint alakítani. 

• Alkalmazni a gazdaságos vezetés alapelveit.