Nyomtatás

Válassza ki gumiját a közlekedési szabályokat betartva

A közlekedési szabályok a gumiabroncsokra vonatkozó előírásokat is tartalmaznak.

A Közlekedési Szabályok előírásai

Tilos olyan gumiabroncsot szerelni a gépjárművekre és pótkocsikra, amelynek a terhelési indexe vagy a sebességi indexe acsonyabb, mint a járműnek a gyártó által tervezett maximális terhelhetősége illetve sebessége.
Gépjármûvön az azonos tengelyen lévõ kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetõk, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetõleg országúti, terep) azonos.

Miért kell betartani a sebessé indexet?

A méretet, a sebességi és a terhelési indexet a járműgyártó határozta meg (és a gumiabroncsgyártó hagyta jóvá), a maximális biztonság, vezetési élmény és kényelem érdekében.
Ezek az adatok teljes mértékben részét képezik a jármű jellemzőinek a forgalombahozatal engedélyezésekor.
A nyári gumik esetében tehát az eltérő méretű, sebességi indexű vagy terhelési indexű gumik felszerelése veszélyes és a közlekedési szabályok megszegését is jelenti. Ezzel szemben bármikor felszerelhetünk az előírtnál magasabb sebességi indexű illetve terhelési indexű abroncsokat.
A téli gumik esetében nagyobb szabadságunk van. Fel lehet szerelni az eredetinél alacsonyabb sebességi indexű gumikat is. Ebben az esetben azonban a haladási sebességet mindenképpen ennek az alacsonyabb értéknek megfelelően kell megválasztani. A jármű belsejében ilyen esetben a vezető számára jól látható helyen el kell helyezni az alacsonyabb sebességre emlékeztető címkét is.
Az eligazodás érdekében a „Gumiabroncs kiválasztása” című rész tartalmazza a KLEBER által kínált lehetőségeket az Ön járművétől függően és a fentiekben leírt szabályok betartásával.