Hogyan lehet megállapítani az abroncsméretet

Az abroncs oldalfalán található jelölések értelmezése

 

 

Nézzünk egy példát: DYNAXER HP3 205/55 R16 91V 

 

  • 205-ös abroncs: Az abroncs szélessége 205 mm. 
  • 55: Az oldalfal az abroncs szélességének 55%-át teszi ki. 
  • R: Radiális szerkezetű.
  • 16: Az abroncs belső átmérője 16 inch. 
  • 91: Ez a terhelési index azt jelzi, hogy az abroncs maximális terhelése 615 kg. Minden egyes index az abroncs által maximális nyomáson elbírt maximális terhelésnek felel meg (lásd táblázat).
  • V: Ez az abroncs a 240 km/h-s maximális sebességig elbírja a terhelési indexnek megfelelő terhelést. 

visu instructions product hd 1

visu instructions product hd 1

 

 

 

Abroncscímke

 

Az abroncscímkék ma már az egész Európai Unióban egységesek.

Tanulja meg értelmezni a címkéket és hozza meg a helyes döntést! 

 

Az abroncsok címkézése 2012. november 1-jén lett kötelező az egész Európai Unióban. Ezt a közúti közlekedésre vonatkozó 1222/2009 EU-s rendelet rendelkezései írják elő.  

Az abroncscímkéknek köszönhetően a vásárlók több információval rendelkeznek a piacon kapható abroncsokról. Most már olyan helyzetben vannak, amelyben tájékozott döntést hozhatnak a címkén feltüntetett három új kritérium alapján: 

Energiahatékonyság: milyen hatással van az abroncs a fogyasztásra, A–E. 

Nedves tapadás: hogyan lehet az abronccsal fékezni nedves felületen, A–E. 

Külső gurulási zajszint decibelben kifejezve és A-től C-ig terjedő osztályzattal.

3PMSF jelölés & jeges tapadás jelölés.

 

 

Az abroncs hatása az üzemanyag-fogyasztásra és a CO2-kibocsátásra.

A címke bal oldalán azt jelzik, hogy milyen hatással van az abroncs a fogyasztásra és a szén-dioxid-(CO2) kibocsátásra. A járművek fogyasztásának 20%-a közvetlenül az abroncsok gördülési ellenállásától függ. Minél alacsonyabb ez az ellenállás, annál alacsonyabb a fogyasztás, és annál alacsonyabb a CO2-kibocsátás. 

 

A gördülési ellenállás szimulátoron mért értéke határozza meg a gumi besorolását A-tól E-ig; a vásárló pénzt takarít meg, ha E besorolású abroncsok helyett alacsony gördülési ellenállású A besorolású abroncsot használ.

 

Az A besorolású abroncsoknak köszönhetően a fogyasztás kb. 0,5 literrel lesz kevesebb 100 km-en, azaz ha évente 15 000 km-t közlekedik, kb. 80 liter üzemanyagot takarít meg. Benzines jármű esetén a pénztárcájában 32 000 Ft-tal több marad (literenkénti 400 Ft-os üzemanyagárat feltételezve).

 

Ugyanakkor ha A abroncsokkal közlekedik E abroncsok helyett, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást: az alacsonyabb fogyasztás kilométerenként 12 g-mal kevesebb CO2-kibocsátást jelent, ami éves szinten 180 tonna!

 

Fékezés nedves úton

A címke jobb oldalán az látható, hogyan teljesít az abroncs nedves úton való fékezéskor. A méréseket az európai szabályzásokban meghatározott útviszonyokon (sebesség, út jellemzői, vízmélység, hőmérséklet stb.) közlekedő járművel végezték.

A címkén feltüntetett besorolás (A–E) alapját a vizsgált gumi összehasonlítása képezi egy viszonyítási alapként szolgáló abronccsal. 

Egy négy A osztályú abronccsal ellátott könnyű jármű vészfékezési távolsága 30%-kal kisebb, mint ugyanannak a járműnek négy E osztályú abronccsal. Ez 18 méter különbséget jelent, ha a járműnek 80 km/h sebességen kell vészfékeznie. 

Megjegyzés: ez a hatás járművenként és útviszonyonként változhat. 

Abroncs külső gördülő zaja

A címke alján az látható, hogy az útfelülettel érintkező abroncsok milyen külső zajt bocsátanak ki (az úton). A szám a zajszintet jelzi decibelben és A-től C-ig terjedő osztályzattal.

Ez az első alkalom, hogy figyelembe vették az abroncsok környezetre gyakorolt zajszennyezését.

 

Megjegyzés: ez az információ nem az utastérben ülő sofőr és utasok által hallott zajt jelzi. 

Egyéb felhasználói információforrások

EPREL adatbázis QR kód:

Az abroncs értékelése és a technikai információja kommunikálva van a hatóságok felé, illetve hozzá lett adva az európai EPREL adatbázishoz. Ez az adatbázis elérhetp az Energy jel melletti QR kódon keresztül, amelyik a termékinformációs oldalhoz vezet. 

 

Az abroncs matricáján 2 pictogram található, amely kifejezi az abroncs alkalmasságát és képességeit havas és jeges körülmények között:

 

3PMSF jelölés:

Jelölés arról, hogy az abroncs alkalmas-e viszontagságos téli időjárásban való használatra (3PMSF jelölés).

 

Jeges tapadás jelölés:

Jelölés arról, hogy az abroncs képes-e tapadásra jégen (jeges tapadás jelölés).

 

Az abroncsok címkézése kötelező, és minden abroncsmárkán egységes. A KLEBER abroncsok címkéin feltüntetett információk a vállalat műszaki és értékesítési dokumentációjában is elérhetők, amelyet az abroncskereskedőnél vagy a webhelyen talál.

 

Hasonló információkat KÖTELEZŐ feltüntetni a vásárló által a abroncsok mellé kapott számlán (vagy mellékelve). 

Figyelmeztetés

Megjegyzés: Bár az abroncscímkén feltüntetett szempontok fontosak, nem tartalmaznak az abroncs teljesítményéhez kapcsolódó minden adatot. 
A sofőröket figyelmeztetjük, hogy az üzemanyag-megtakarítás és a közúti biztonság elsődlegesen az úton tanúsított magatartásuktól függ. 

 

A fogyasztás csökkentése, valamint annak érdekében, hogy az abroncsokból a legtöbbet hozzák ki, a sofőrök kötelesek: 

• Rendszeresen ellenőrizni az abroncsnyomást és az éghajlati és terhelési viszonyok szerint változtatni. 

• Vezetési stílusukat az időjárási és forgalmi helyzet szerint alakítani. 

• Alkalmazni a gazdaságos vezetés alapelveit.

Mit tehetek még az üzemanyag-hatékonyság és a biztonság érdekében?

 

A vezetési stílusa nagymértékben befolyásolja a fogyasztást és a biztonságot. Szerencsére rengeteg hasznos tanács létezik ezek javítására:

 

Az öko-vezetés

az egyik közülük. Az egyenletes és óvatos vezetés jelentősen hozzájárulhat az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez. További tippekért és tanácsokért kattintson ide.

A féktávolság

betartása elengedhetetlen. A megfelelő távolság megtartása lehetővé teszi az előrelátást és a motorfék használatát az autó lassításakor. 

 

 

A guminyomás

rendszeres ellenőrzése nélkülözhetetlen (különösen hosszú utak előtt) az üzemanyag-hatékonyság és a nedves tapadás optimalizálása érdekében. Tájékozódjon itt, hogyan ellenőrizheti a gumiabroncsok nyomását.

You are using a web browser not supported
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+