KLEBER és a fenntarthatóság

 

A gumiabroncsok környezeti hatásai

 

A Michelin Csoport tagjaként a KLEBER számára a környezetvédelem teljes felelősségvállalást jelent az értékesített termékek és szolgáltatások teljes életciklusa alatt. A nyersanyagok beszerzésétől kezdve és a termék teljes életciklusa alatt a források megbízható felhasználása és környezeti hatások csökkentése érdekében folyamatos intézkedéseket teszünk.

 

graph hu

graph hu

 

 

 

Célok és kötelezettségek

 

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy csökkentsük a bolygónkra gyakorolt hatásunkat, mely a klímaváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást, az erőforrások megőrzését, a biodiverzitás védelmét, valamint közép- és hosszútávú célok kitűzését foglalja magába. Tevékenységeinket egy, az egész Csoportra kiterjedő környezetvédelmi politika vezérli.

 

ac hu exp

ac hu exp

 

 

tyreimg

tyreimg

 

 

Mi a teendő, ha abroncsa elérte életciklusa végét?

 

A fogyasztók kétféleképpen adhatják le az elhasznált abroncsokat:

 

  • Egy garázsba, ha új gumiabroncsokat helyeznek fel
  • Egy újrahasznosító központba, a lakhelye közelében

 

 

 

etrma 2x

etrma 2x

 

Az újrahasznosítás megértése az abroncsiparban

 

Európában minden évben hatalmas mennyiségű elhasznált abroncsot gyűjtenek össze, hogy aztán számtalan újrahasznosítási folyamaton essenek át. Közös felelősségünk, hogy a folyamat során korlátozzuk ezen gumiabroncsok környezetre gyakorolt hatását.

 

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA ) szerint/alapján, 2019-ben az elhasználódott gumiabroncsok 95%-át gyűjtötték össze és kezelték anyag-újrafeldolgozás és energetikai hasznosítás céljából.

 

*Source https://www.etrma.org

blackcycle

blackcycle

 

KLEBER részvétele a gumiabroncsok újrahasznosításában

 

A KLEBER tagja a Blackcycle projektnek*. Ez a program 7 ipari partnert, 5 K+F szervezetet és egy innovációs pólust tömörít egy 5 országban működő európai szövetségbe. A projekt célja, hogy a gumiabroncsok vonatkozásában is bevezesse a körforgásos gazdaságot, amely új gyártási folyamat kialakítása után képes lesz új abroncsokat létrehozni a használt gumiabroncsokból.

 

*A KLEBER márka Michelin Csoport tagjaként részese a projektnek. A Blackcycle projektet a Michelin vezeti. A programot az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza a 869625. számú támogatási megállapodás alapján.

 

howtyresarerecycled

howtyresarerecycled

 

Hogy hasznosítják újra a gumiabroncsokat?

 

A gumiabroncsok újrahasznosítása kulcsfontosságú előrelépési terület az iparág számára, melynek különböző módjai vannak, például:


•    Elhasználódott gumiabroncsból származtatott gumipor módosított aszfalthoz: A gumival módosított aszfalt kihasználja gumi rugalmassági és zajelnyelő tulajdonságát.
•    Az elhasználódott abroncsok elhasználása az acélművekben: Az aprított gumiabroncsok felhasználhatóak acélművekben az antracit és a fémhulladék helyettesítésére.
•    Helyreállítási utak kialakulása: pirolízis/termolízis : a hőkezelési technológiák – pirolízis, termolízis és gázosítás – csak néhány kialakulóban lévő megoldás az elhasználódott gumiabroncsok értékének visszanyerésére.

 

 

You are using a web browser not supported
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+