Nyomtatás

A gumiabroncsok címkézése

A gumiabroncsok címkézése mostantól fogva az egész Európai Unióban megegyezik. Tanulja meg értelmezni a címkéket, hogy jól választhasson!

A gumiabroncsok címkével való ellátása az Európai Unióban 2012. november 1-jétől kezdve kötelező. Az Európai Unió közúti szállításról szóló 1222/2009. rendeletének alkalmazásáról van szó.

A gumiabroncsok címkézése révén a fogyasztók tájékozottabbak lesznek a piacon található gumiabroncsokat illetően. Képesek lesznek tájékozottan dönteni a címkén található három új jellemző összehasonlításával:

  • Energiaosztály: a gumiabroncs hatása az üzemanyag-fogyasztásra, A-tól G-ig.
  • Tapadás nedves útfelületen: a gumiabroncs fékezőképessége ilyen útfelületen A-tól F-ig.
  • A gumiabroncs külső gördülési zaja decibelben.

A gumiabroncs hatása az üzemanyag-fogyasztásra és a széndioxid-kibocsátásra.

Impact pneu consommation carburant et rejets CO2, nouvelle étiquette pneu

A címke bal oldalán a gumiabroncsnak az üzemanyag-fogyasztásra és a széndioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásával kapcsolatos adatok láthatók.

A gépkocsi üzemanyag-fogyasztásának 20%-a közvetlenül a gumik gördülési ellenállásától függ. Minél kisebb ez az ellenállás, annál kisebb a fogyasztás, és ennek megfelelően csökken a széndioxid-kibocsátás is.

Ez a gördülési ellenállás érték, amelyet egy szimulációs berendezésen mérnek, határozza meg a gumiabroncs energiaosztályát A-tól G-ig: A energiaosztályú, kisebb gördülési ellenállású gumiabronccsal a vevő megtakarítást érhet el a G osztályú gumival szemben.

A osztályú gumikkal az üzemanyag-fogyasztás 0,5 l/100 km nagyságrenddel csökkenhet, vagyis évi 15 000 km futással számolva kb. 80 literrel évente.

Megtakarítás: benzinüzemű gépkocsi esetén, (1,55 euró/l üzemanyagárral számolva) több mint 120 euró.

A osztályú abroncsokkal közlekedve a környezetre gyakorolt hatás is csökken a G osztállyhoz képest: az üzemanyag-fogyasztás csökkenése révén a kibocsátott széndioxid mennyisége kilométerenként 12 grammal csökken, ami évente 180 tonna!

Fékezőképesség nedves útfelületen

Capacité de freinage sur sol mouillé, nouvelle étiquette pneu

A címke jobb oldalán az abroncs nedves útfelületen való tapadására vonatkozó jelzés található.A méréseket nedves útfelületen, az európai szabályozásban meghatározott körülmények között végzik (sebesség, az útfelület jellemzői, a vízréteg vastagsága, hőmérséklet, stb.).

A címkén jelzett osztályt (A-tól F-ig) a gumiabroncsnak egy referenciaabroncs teljesítményével való összehasonlítása alapján határozzák meg.

Egy négy A osztályú gumival felszerelt gépkocsi féktávolsága vészfékezéskor 30%-kal rövidebb, mint ugyanazé a gépkocsié G osztályú gumikkal. 80 km/órás sebességről történő vészfékezés esetén ez 18 m különbséget jelent.

Figyelem, ez a hatás a gépkocsitól és a vezetési körülményektől függően változhat.

Külső gördülési zaj

Bruit de roulement externe du pneu nouvelle étiquette pneumatique

A címke alsó része az úttal érintkező gumiabroncsok által keltett külső zajra (utca illetve út) vonatkozik. A számadat a zajszintet decibelben fejezi ki.

Most először veszik figyelembe a közlekedés zajának környezetre gyakorolt zavaró hatását. Figyelem, ez a jelzés nem tartalmazza a vezető és az utasok által a gépkocsi belsejében érzékelt zajt.

Egyéb tájékoztató anyagok a felhasználók számára

A gumiabroncsok címkével való megjelölése minden gumiabroncsmárkára vonatkozóan kötelező és szabványosított. A címkén szereplő információk a KLEBER műszaki és kereskedelmi dokumentációiban, az Ön viszonteladójánál illetve ezen a weblapon hozzáférhetők.

Az ehhez hasonló információkat kötelezően fel kell tüntetni a gumiabroncs vásárlásakor a vevőnek átadott számlán is (vagy mellékelni kell hozzá).

Figyelmeztetés

Figyelem, bár a gumiabroncs címkén szereplő jellemzői fontosak, ezek azonban nem tartalmazzák az abroncs valamennyi teljesítményjellemzőjét.
A vezetőket figyelmeztetni kell: az üzemanyag-megtakarítás és a közúti biztonság elsősorban közúti viselkedésüktől függ.

A fogyasztás csökkentéséhez és a gumiabroncsok előnyeinek optimális kihasználásához a vezetőnek:

  • Rendszeresen ellenőriznie kell a gumiabroncsok nyomását, és azt az időjárási viszonyoktól és a terheléstől függően kell beállítania.
  • Vezetési stílusával alkalmazkodnia kell az időjárási és forgalmi viszonyokhoz.
  • Alkalmaznia kell a környezettudatos vezetés alapelveit.

Hasznos hivatkozások

Európai szabályozás
ETRMA (Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége)