Nyomtatás

Takarékos gumiabroncs?

Ha odafigyel a gumiabroncsokra, kevesebbet kell költenie.

Az európaiak egyre környezettudatosabban élnek – otthonunk környezetbarát kialakításánál vagy a hulladékkezelés módján ez a tendencia remekül megfigyelhető – az autóhasználatnál viszont mintha még nem lennénk eléggé tudatosak. Az autózás környezeti hatásának jelentősége (a légkörbe kibocsátott CO2-mennyiség 25%-áért a közlekedés a felelős, és ennek a mennyiségnek a 40%-a pedig a személyautó-használathoz kötődik) azonban mindannyiunkat arra kellene késztessen, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a saját környezeti lábnyomunkat. Erre pedig léteznek már hatékony megoldások.

Sokan még mindig nem hajlandóak lemondani az autó nyújtotta előnyökről, sokunk szemében az autó a személyes szabadság és a függetlenség megtestesítője. Mindemellett megfigyelhető egy új irány is: a TNS Sofres (1) kutatóintézet tanulmánya szerint a franciák 85 %-a számára az autófenntartás és -használat elsődleges szempontja a gazdaságosság. Az autó illetve a gumiabroncs rendszeres karbantartása ebből a nézőpontból hosszú távon akár megtérülő befektetés is lehet. 

A környezetszennyezés és a CO2-kibocsátás, sőt az üzemanyag-fogyasztás szempontjából fontos ellenőrzési műveletekkel – abroncsnyomás-ellenőrzés legalább havonta, olajszint-ellenőrzés legalább kéthavonta és a károsanyag-kibocsátás rendszeres ellenőrzése – 20%-kal csökkenthető a környezetszennyezés mértéke, 5%-kal a CO2-kibocsátás, és ugyancsak 5%-kal csökkenthető az autó üzemanyag-felhasználása (2).  Reméljük, Önt is meggyőztük – a rendszeres abroncskarbantartás fontos!

 

(1)Adat : a Mobivia Groupe számára készült tanulmány. Az internetes felmérést 2015. november 4-9 között végezte a TNS Sofres kutatóintézet, 1068, 18 évesnél idősebb, saját autót használó és fenntartó francia állampolgár megkérdezésével.

(2) A Norauto szervizhálózat által, az Ecoperformance akció keretében elvégzett 300 000 műszaki ellenőrzés eredménye alapján.